Jetron ICT: On top of IT

Naar support

Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Nieuw onderzoek van KnowBe4 stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers en dat een groot aantal landgenoten geen idee heeft dat dit (automatisch) gebeurt.

Dit concludeert KnowBe4 na het bevragen van 340 Nederlandse werknemers over de online gewoonten rondom wachtwoorden en authenticatie. Dit hoge percentage is verontrustend, aangezien browsers wachtwoorden in de regel op een onveilige manier opslaan en deze relatief makkelijk zijn te achterhalen door kwaadwillenden.

13% had geen idee dat wachtwoorden in de browser stonden opgeslagen
Als het gaat om het opslaan van wachtwoorden in webbrowsers, was slechts 30% van de respondenten ervan overtuigd dat ze dat nooit doen. Bijna 18% gaf aan wachtwoorden altijd op te slaan in de browser en de overgrote meerderheid doet dat soms (43%). Alle respondenten werd na de enquête gevraagd om zelf te controleren of er wel of geen wachtwoorden in hun browser waren opgeslagen. Bijna 60% van de respondenten gaf aan dat er (inderdaad) wachtwoorden stonden opgeslagen, maar ook dat ze daarvan reeds op de hoogte waren. Meer dan 13% van de respondenten werd echter verrast en gaf na controle aan dat ze toch wachtwoorden in de browser zagen staan, terwijl ze dachten dat dat niet zo zou zijn.

“Het opslaan van wachtwoorden in browsers zonder enige verdere bescherming is zeer onveilig, want stel je voor dat je telefoon of laptop wordt gestolen. Hierdoor krijgen dieven direct toegang tot jouw accounts, met alle gevolgen van dien. Browsergebaseerde wachtwoordopslag heeft vaak niet de juiste bescherming met sterke authenticatie. Er is zelfs een kans dat cybercriminelen erin slagen je wachtwoorden te stelen zonder dat ze je hardware hoeven te stelen, bijvoorbeeld door op afstand malware te installeren. Het is niet altijd duidelijk waar en hoe je wachtwoorden veilig kunt opslaan, maar mensen zouden stand-alone wachtwoordmanagers moeten gebruiken in plaats van wachtwoorden in een browser op te slaan. Een laconieke houding ten aanzien van veiligheid is een zorgwekkend feit in deze tijden van steeds toenemende cybercriminaliteit en zich ontwikkelende cyberdreigingen. Wees extra alert en gebruik altijd lange wachtwoorden, een wachtwoordmanager en complexere authenticatiemethoden, zoals MFA of wachtwoordsleutels. De moderne wachtwoordmanagers ondersteunen dit allemaal”, zegt Dr. Martin J. Kraemer, Security Awareness Advocate bij KnowBe4.

Multi Factor Authenticatie zeker nog geen gemeengoed
Op de vraag ‘Maak je altijd gebruik van multi-factor authenticatie (MFA) door bijvoorbeeld een authenticator-app op je smartphone te gebruiken?’ gaf bijna 23% aan dat niet te doen. Opvallend is dat bijna 19% van de ondervraagden aangeeft dat ze geen idee hebben wat  MFA eigenlijk is en waar het voor nodig is. Ondanks dat veel softwareleveranciers en dienstverleners werk hebben gemaakt van hun beveiliging en MFA tijdens het authenticeren hebben verplicht, moet er blijkbaar nog veel gebeuren om iedereen bewust te maken van het bestaan en de noodzaak van deze technologie.

Andere bevindingen uit het onderzoek
Er is ook opvallend positief nieuws te melden naar aanleiding van het onderzoek van KnowBe4. Bijna 53% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat ze waar mogelijk wachtwoorden van meer dan 12 tekens gebruiken. Het aantal van minimaal 12 karakters wordt ook door veel security-experts geadviseerd, omdat een wachtwoord met meerdere karakters moeilijker te kraken is. Een kleine domper hier is echter wel dat bijna 18% aangeeft dat ze deze langere wachtwoorden op verschillende websites hergebruiken.

Meer weten over de beveiliging van uw omgeving? neem contact met ons op.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Technologie kan soms een doolhof zijn, toch? Geen zorgen, wij kennen de weg! Of je nu zoekt naar slimme oplossingen of gewoon steengoede ICT-hulp, wij zijn er voor je. Ontdek samen met ons wat het beste bij jouw bedrijf past. 

Blog artikelen

Jetron en Xelion: Een Perfecte Match

Jetron en Xelion: Een Perfecte Match

Bij Jetron zijn we trots om aan te kondigen dat we nu officieel partner zijn van Xelion, het toonaangevende communicatieplatform uit Nederland. Dit partnerschap is voor ons een fantastische kans om onze klanten nog beter van dienst te zijn met de nieuwste...

Lees meer
Voordelen van Online Backup voor een MKB-ondernemer

Voordelen van Online Backup voor een MKB-ondernemer

Wij zijn een samenwerking aangegaan met Ahsay backup oplossingen om uitgebreide backups aan te bieden op een breed scala aan platforms. Onze samenwerking zorgt voor veilige en robuuste gegevensbescherming voor kritieke systemen, waaronder Microsoft 365,...

Lees meer
Al plannen voor zaterdag 6 juli?

Al plannen voor zaterdag 6 juli?

Heb je al plannen voor zaterdag 6 juli? Zo niet, dan hebben wij iets fantastisch voor je! Op zaterdag 6 juli kun je namelijk de spannende voetbalwedstrijd Nederland tegen Turkije komen kijken op de markt in Roosendaal! Op een gigantisch scherm kun je samen...

Lees meer
Boomkwekerij Corne de Nijs
Boomkwekerij Corne de Nijs
09/04/2024
Snelle service en goede kwaliteit. Een aanrader! zijn al jaren lang een tevreden klant
ben Kruf
ben Kruf
02/04/2024
Loodgietersbedrijf van Sundert. maakt al jaren gebruik van Jetron ICT. ze bieden goede service. Storingen worden snel en vakkundig opgelost.
Sens Fire
Sens Fire
28/03/2024
Al 21 jaar met SenL trots op de samenwerking met Jetron. ICT is een vak waarbij heel veel op de achtergrond plaats vind. Dat dit vertrouwd plaats vind is voor elke ondernemer een fijn gevoel. Zeker als dit voor de meeste ondernemers niet dat gene is waarin ze zelf thuis zijn. We ervaren Jetron als een fijne en betrouwbare partner.
Motor Centrum Roosendaal
Motor Centrum Roosendaal
28/03/2024
Wij zijn al jaren erg tevreden met de diensten van Jetron. Vlotte service, en bovenal goed bereikbaar bij vragen!
N. Jooren
N. Jooren
27/03/2024
Erg prettig bedrijf, denken mee en komen met passende oplossingen op maat!
jan vink
jan vink
27/03/2024
fijn bedrijf, Super snelle/goede service, problemen worden direct opgelost, zeer gemotiveerde mensen.
kasia szopinska
kasia szopinska
27/03/2024
Topbedrijf! Onze ervaring met hen was geweldig. Ze hebben ons enorm goed geholpen en hebben uitstekende service verleend. Het personeel was vriendelijk en deskundig, en ze namen echt de tijd om naar onze behoeften te luisteren en ons te begeleiden bij. We zijn zeer tevreden met de resultaten en zouden dit bedrijf zeker aan anderen aanbevelen!