Jetron ICT: On top of IT

Naar support

Nieuwe NIS2-wetgeving: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Vanaf maart 2025 wordt de nieuwe Europese wetgeving, NIS2, naar verwachting van kracht. Deze wet is ontworpen om de digitale veiligheid in Europa te versterken. Hoewel de focus op grotere bedrijven ligt, kan de NIS2-wetgeving ook van invloed zijn op jouw bedrijf, zeker als je actief bent als toeleverancier van bedrijven in vitale sectoren.

Wat houdt de NIS2-wetgeving in?
De NIS2-richtlijn (Network and Information Security) is een uitbreiding van de bestaande NIS1-wet en heeft als doel om een hoger niveau van cyberveiligheid te waarborgen in Europa. Waar NIS1 zich voornamelijk richtte op een select aantal sectoren, breidt NIS2 dit uit en legt strengere eisen op aan meer bedrijven en sectoren. De richtlijn verplicht bedrijven om hun digitale infrastructuur beter te beveiligen, zich voor te bereiden op mogelijke cyberaanvallen en snel te reageren op incidenten.

Voor welke bedrijven geldt NIS2?
NIS2 richt zich in eerste instantie op bedrijven die actief zijn in vitale sectoren zoals:

  • Energie
  • Transport
  • Waterbeheer
  • Gezondheidszorg
  • Financiële diensten
  • Digitale infrastructuur

Daarnaast vallen ook bedrijven die belangrijke digitale diensten leveren, zoals cloudproviders en datacentra, onder deze wet. Maar ook toeleveranciers van deze sectoren krijgen met NIS2 te maken, omdat zij onderdeel uitmaken van de keten die beschermd moet worden. Grote bedrijven zullen dus strenger kijken naar hun leveranciers en eisen dat ook zij aan bepaalde beveiligingsstandaarden voldoen.

De vier basisprincipes van NIS2
De NIS2-wet draait om vier belangrijke principes:

  • Risico’s in kaart brengen en beperken: Bedrijven moeten inzicht krijgen in hun digitale risico’s en maatregelen nemen om deze te verminderen.
  • Versterkte beveiliging: Er moeten passende beveiligingsmaatregelen zijn om aanvallen op digitale systemen te voorkomen.
  • Snelle reactie op incidenten: Als er iets misgaat, moet het bedrijf snel kunnen handelen om de impact te minimaliseren.
  • Meldplicht bij incidenten: Ernstige incidenten moeten binnen 24 uur gemeld worden aan de bevoegde instanties. Dit zorgt ervoor dat bedreigingen snel worden aangepakt en de schade beperkt blijft.


Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Hoewel je als mkb’er misschien niet direct onder de wet valt, kan het zijn dat jouw klanten of partners (die wel onder de wet vallen) strenge beveiligingseisen aan jou gaan stellen. Als je bijvoorbeeld software, producten of diensten levert aan een bedrijf in een vitale sector, word je indirect betrokken bij deze regelgeving. Bedrijven in deze sectoren zullen van hun leveranciers eisen dat zij dezelfde zorgvuldigheid in cyberbeveiliging toepassen.

Waarom is het belangrijk om nu al actie te ondernemen?
De implementatie van NIS2 kan behoorlijk wat tijd en inspanning kosten. Het vraagt om een uitgebreide evaluatie van de digitale risico’s binnen je bedrijf, het opzetten van nieuwe beveiligingsprotocollen en het waarborgen dat je snel kunt reageren op incidenten. Jetron ICT heeft al veel ondernemers begeleid bij de voorbereidingen op deze wet en kan jou helpen om hier op tijd mee te starten. Het is slim om vroeg te beginnen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ben jij klaar voor NIS2?
Wil je weten wat NIS2 precies betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Jetron ICT. Wij bespreken graag de mogelijkheden om jouw digitale veiligheid op tijd op orde te hebben voor de invoering van deze nieuwe wet.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Technologie kan soms een doolhof zijn, toch? Geen zorgen, wij kennen de weg! Of je nu zoekt naar slimme oplossingen of gewoon steengoede ICT-hulp, wij zijn er voor je. Ontdek samen met ons wat het beste bij jouw bedrijf past. 

Blog artikelen